در سریعترین زمان ممکن خدمتگذاریم
همه آنچه که باید درباره صادرات به بحرین بدانید!
مدعی منصفانه ترین قیمت هستیم
همیشه پاسخگو و همراه شما هستیم
در مورد چه چیزهایی صحبت می کنیم؟
.
صادرات به بحرین یکی از مهمترین منابع درآمدی ایران به شمار میرود و روابط اقتصادی ایران و بحرین فقط به یک یا دو قرن محدود نمیشود بلکه از گذشتههای دور حتی قبل از هخامنشیان این روابط برقرار بوده است. بحرین به دلیل موقعیت جغرافیایی خود در خلیج فارس و بالا بودن پتانسیل درآمدزایی، همیشه مورد توجه سلطه جویی انگلیسیها، فرانسویها، پرتغالیها و… قرار داشته و دارد. خوشبختانه بحرین کشوری اسلامی است و به همین دلیل تشابه فرهنگی زیادی با ایران دارد، از این رو صادرات به بحرین از ایران بسیار راحت انجام میشود؛ به عنوان مثال کالاهای صادر شده به بحرین نباید منافاتی با اسلام داشته باشند. دولت بحرین طرحهای متعددی از جمله پایین بودن میزان مالیات، را برای تشویق سرمایه گذاران خارجی اعمال میکند و در سال 2015 به عنوان آزادترین و آسانترین منطقه اقتصادی در منطقه خاورمیانه شناخته شده است، در حالی که این میزان آزادی و راحتی در سایر کشورهای عربی به چشم نمیخورد.
با این حال تجارت با کشورهای خارجی شامل مشکلات و نکات متفاوتی میشود که برای موفق شدن در صادرات، باید آنها را در نظر داشت:
موقعیت جغرافیایی بحرین و تاثیر آن بر واردات این کشور
کشور بحرین یک جزیره کوچک در خلیج فارس است و مساحت آن 706 کیلومتر مربع میباشد که حتی از کوچکترین استان ایران نیز کوچکتر است. تقریبا 400 کیلومتر این کشور را مناطق بیابانی تشکیل میدهد، به عبارت دیگر بیشتر از نصف Bahrain بی آب و علف میباشد. این کشور اسلامی کمتر از 2 میلیون نفر جمعیت دارد و مردم آن به زبان عربی صحبت میکنند ضمن اینکه واحد پول آن دینار میباشد. بحرین شباهت فرهنگی زیادی با ایران دارد که صادرات به بحرین را برای سرمایه گذاران ما میسر میکند.
بحرین در همسایگی ایران، امارات، قطر و عربستان قرار گرفته و معمولاً در ایران صادرات به بحرین از بوشهر صورت میگیرد. بحرین تا عربستان تنها 25 کیلومتر فاصله دارد که از طریق «پل آبی شاه فهد» به یکدیگر متصل میشوند و واردات و صادرات را به واسطه این پل انتقال میدهد.
Bahrain عضو شورای همکاری خلیج فارس (GCC) است. تجارت در برخی از مناطق خاورمیانه دشورایهای خاصی دارد اما بحرین نسبتاً آرام است و به عنوان آزادترین منطقه اقتصادی در خاورمیانه شناخته میشود. از این رو سهم زیادی از تجارتهای اروپایی و آمریکایی را در منطقه به خود اختصاص میدهد. حدود 100 شرکت انگلیسی در بحرین پایگاه خود را تأسیس کردهاند زیرا این کشور یک مرکز تجاری و مالی مهم در منطقه به شمار میرود.
بحرین جاذبههای گردشگری از جمله سواحل دریایی و جلوههای بیابانی چشمگیر دارد که زمینه مناسبی را برای گردشگری فراهم نموده است از این رو فرصتی عالی برای صادرات به بحرین از بوشهر به شمار میرود چرا که بازار گستردهای از اقشار و ملیتهای متنوع را شامل میشود.
میزان واردات و صادرات بحرین
منابع طبیعی بحرین شامل موارد زیر میشود:
- نفت
- گاز
- ماهی
- مروارید
تجارت سنتی بحرین مبتنی بر صادرات مروارید بوده و در گذشته به «سرزمین مروارید» شهرت داشت اما به مرور زمان تبادلات مروارید آن کمرنگتر شده است. 30 درصد تولید داخلی بحرین به فراوردههای نفتی اختصاص دارد که بیش از 60 درصد دولت این کشور را در بر میگیرد.
بحرین دارای صنعت فولاد و آلومینیوم قوی است که حداکثر 20 درصد از صادرات را به خود اختصاص داده است و در سال 2013 به عنوان دهمین تولید کننده بزرگ آلومینیوم در جهان شناخته شد.
با توجه به شیوع ویروس کرونا و کاهش تقاضای جهانی، قیمت نفت دچار افت شده و بخشی از درآمد دولت روسیه که به صادرات نفتی اختصاص داشت، حدود 35 درصد کاهش یافته است. بنابراین این کشور باید منابع دیگری برای رونق اقتصادی و تامین مالی خود پیدا کند. البته این موضوع بر صادرات نفتی و حتی غیر نفتی ایران به بحرین نیز تاثیر داشته است.
جالب است بدانید که بحرین اولین کشور در حاشیه خلیج فارس است که نفت در آن کشف شد اما میزان ذخایر نفتی آن کمتر از سایر کشورهای عضو GCC میباشد. در سالهای اخیر با توجه به کاهش ذخایر نفتی، این کشور به زمینههای اقتصادی دیگر:
- بانکداری
- خدمات هواپیمایی
- گردشگری
- بنادر مجهز صنعتی
- صنایع ساخت و تعمیر کشتی و ناوها
بنابراین اگر قصد صادرات به بحرین دارید، بهتر است محصول صادراتی خود را با توجه به این شرایط انتخاب نمایید.
جایگاه ایران در صادرات به بحرین
بحرین با کشورهای مختلف اعم از:
- عربستان
- ایالات متحده
- ژاپن
- چین
- هند
- فرانسه
- ایران
روابط اقتصادی دارد که در این میان عربستان بیشترین سهم صادرات به بحرین را به خود اختصاص داده است و چین و امارات به ترتیب در رتبههای بعدی قرار میگیرند. عمدهترین اقلامی که بحرین از این کشورها وارد کرده است شامل موارد زیر میشود:
- نفت خام
- آهن
- فولاد
- سوختهای معدنی
- موتور و وسایل نقلیه
- پلاستیک و مصنوعات مربوطه
- مبلمان
- لوازم روشنایی مانند لوستر
- ابزار آلات مکانیکی
- مواد شیمیایی
کشور بحرین برای ایران یکی از نقشهای اصلی را در تجارت بین المللی ایفا میکند و هر ساله اقلام متعددی از کشورمان به آن صادر میگردد که از آنها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
موارد مربوطه از موفقترین اقلام صادراتی ایران به کشور بحرین میباشد و برای تاجران ایرانی سود فراوانی به همراه میآورد. در نظر داشته باشید، کالاهایی که:
- مخالف با فرهنگ و مذهب بحرین باشد (مانند مشروب)
- تولید اسرائیل باشد
- سلاح غیر قانونی
- پول تقلبی
در فهرست ممنوعه بحرین میباشند و امکان صادر شدن به آنجا ندارند.
مزایا و معایب صادرات ایران به بحرین
برای صادرکنندگان در کشور ما مشکلات اصلی وجود دارد که گاهی اوقات عرصه را بر تاجران تنگ میکند، من جمله:
- بازگشت ارز (که باید توسط بانک مرکزی مورد توجه قرار گیرد)
- تامین مواد اولیه از محل صادر کننده
- عدم توجه کافی به تحقیقات بازار و بازاریابی
اگر میخواهیم صادرات خوبی داشته باشیم باید کیفیت محصولات توجه کنیم و بازرگانی داخلی در این میان بسیار حائز اهمیت است؛ هر چقدر محصولات در کشور خودمان تقاضای بیشتری داشته باشد، فروش آن در کشورهای خارجی با سود بیشتری همراه خواهد بود.
صادرات به بحرین از بوشهر یکی از روشهای رایج انتقالات بین المللی ایران با بحرین میباشد و مزیتهای فراوانی دارد:
- دسترسی راحت به آبهای گرم جنوب
- هزینه پایین انرژی
- نیروی کار ارزان
- تشابه فرهنگی بین دو منطقه
- همسایگی و در جوار بودن
این عوامل به یک مزیت رقابتی مهم برای ما به شمار میرود به ما امکان میدهد که قیمت را پایین بیاوریم و تقاضای صادراتی خود را افزایش دهیم.
از طرف دیگر صادرات به بحرین مزایای مهم دیگر دارد:
- کمترین میزان مالیات وضع شده
- پایین بودن هزینه حمل و نقل
- سادگی فرآیند واردات به این کشور
این عوامل در روابط اقتصادی ایران و بحرین تاثیر مثبت فراوان دارد و موانعی را از سر راه ما برداشته است که تاجران کشورهای دیگر با آن دست و پنجه نرم میکنند.
جمع بندی
صادرات به بحرین برای ایران منبع درآمدی مهم به شمار میرود و به دلیل تشابه فرهنگی دو کشور، روابط اقتصادی ایران و بحرین آسان و کم دردسر میباشد. همسایگی با ایران یکی دیگر از مزایای صادر به این کشور میباشد و معمولاً صادرات به بحرین از بوشهر صورت میگیرد. بحرین علا رغم کوچک بودن، مکان مناسب برای سرمایه گذاری میباشد و آزادی اقتصادی آن در تمام دنیا شهرت دارد. تا کنون بیشتر صادرات ایران به بحرین شامل نفت و فراوردههای نفتی میشد اما پتانسیل درآمدزایی این کشور فراتر از این موارد میباشد و بهتر است که توجه خود را به صادرات غیر نفتی معطوف کنیم.